#440 na kioscima

19.2.2016.

Ivo Šlaus  

Vladajuća stranka ugrožava opstojnost Hrvatske

Ako volimo svoju domovinu, dužnost nam je boriti se protiv svakog totalitarizma


Totalitarizam je jedna od najvećih prijetnji suvremenom svijetu i stoga ga treba suzbiti i u njegovom najblažem obliku. Sve što totalitarna vlast takne, ona uprlja. Ona cenzurira, ona prisluškuje, ona terorizira i nikada ne sluša, jer se temelji na blasfemiji da samo ona ima apsolutno pravo. Totalitarizam generira laž: čuli smo već mnogo laži i svaka od njih bila je uperena protiv čovjeka. Jasni znak da društvo klizi u totalitarizam je taj da sveučilišta, akademije, instituti, bolnice i škole, sudstvo i administracija prestaju biti stupovi društva, raspadaju se i postaju puko oruđe u rukama vlasti. Suočeni smo s dilemom kako očuvati ste stupove društva a da istovremeno ne služimo totalitarizmu. Totalitarizam uvijek ponižava i uništava čovjeka fizički, intelektualno i moralno. Kada sam nedavno posjetio Vinka kardinala Puljića ispričao mi je kako u Pismima starog vraga mladom vragu stari vrag upozorava mlađega da mu je glavni zadatak spriječiti čovjeka da misli. Zato svi totalitarizmi nameću jednoumlje i svi totalitarizmi imaju razrađeni sustav rituala - tek da se nešto čini i da se ne misli. Totalitarizam korumpira, kao što je rekao lord Acton, totalitarizam ubija, kao što je dokazao prof. Rummel, dodajemo: totalitarizam zaglupljuje. Nekada nam se čini da vlast u našoj zemlji nije totalitarna. Skloni smo opravdavati režim i tvrditi da ako dozvoljava kritiku, onda samim time nije totalitarna. Iako bi totalitarizam želio onemogućiti kritiku, pa čak bio spreman koristiti i nasilje, totalitarni režimi su u suvremenom svijetu nemoć ni. Jedan od dobrih osobina globalizacije sastoji se u tome da je svaki totalitarni sustav nemoćan. I makar koliko bio stravičan - totalitarizam je uvijek i smiješan. Svatko tko si umišlja da ima vlast neodoljivo nas podsjeća na Chaplinovog ridikuloznog velikog diktatora. Međutim, ni nemoć ni bijeda totalitarnog režima ne smiju umanjiti našu borbu protiv totalitarizma. Ako volimo svoju domovinu, dužnost nam je boriti se protiv svakog totalitarizma. Totalitarizam nije stabilnost i sigurnost. Dapače! Totalitarizam ne omogućava nikakvu korekciju i zato i vodi u rasulo, u propast.

 

Ne vlast nego administracija Demokracija uključuje poštene i slobodne izbore, ali i mnogo, mnogo više: sustav neprestane kontrole i ravnoteže, pluralizam interesa i tolerantnost. Demokracija uključuje i štrajk i nenasilni građanski neposluh. Pisane su rasprave i knjige o tome što je demokracija i nije cilj ovdje to ponavljati. Tek toliko da u jednoj rečenici naglasimo: demokracija je klima u kojoj svaki čovjek slobodno i neovisno misli i djeluje. Stoga je najbolji test da je jedna zemlja demokratska upravo u činjenici da oni koji su neko vrijeme obnašali vlast tu vlast mirno prepuste drugima. Uopće riječ "vlast" je kriva riječ. Riječ "vlast" sugerira da oni vladaju. Kao da riječi "Imamo Hrvatsku" znače da su oni i samo oni vlasnici Hrvatske. Nipošto! Oni imaju određeni posao, kao što ga imaju radnici u tvornici, rudari, obrtnici, gostioničari, liječnici ili nastavnici. Riječi "poglavar" i "suveren" su također posve krive, kao što je i riječ "vlada". U demokratskim državama koriste se bolji izrazi: predsjednik i administracija. Ni predsjednik, ni administracija, ni zastupnici u parlamentu, ni oni u lokalnoj upravi nemaju monopol da vode, niti su samo oni ovlašteni da imaju ideje. Štoviše, njihove politič ke ideje su najbolje onda kada posve odražavaju ideje naroda. Još je Voltaire kazao: "vodim, jer slijedim narod".

 

Promjene su nužne Hrvatska je pred izborima. Ako HRT ne prestane biti instrument vladajuće stranke, onda će HRT biti kriva što izbori neće biti pošteni. Ako Sabor ne izmijeni izborni zakon koji manipulira i vrijeđa hrvatsku dijasporu, onda će vladajuća stranka koja je Hrvatski državni sabor pretvorila u glasačku mašinu biti kriva što izbori neće biti pošteni. Ako ne prestane upletanje u sudstvo i u Ustavni sud, onda će se Hrvatska smjestiti u doba imperatora Kaligule. Pošteni i slobodni izbori prvi su korak prema demokraciji, ali se može dogoditi da i oni izabrani na poštenim izborima ubrzo izgube legitimitet, jer ne rade ono što su birači zaista htjeli. Jasni signal daju upravo takvi vlastodršci kada pokažu svoje nezadovoljstvo narodom. Početkom 1945. g. Hitler je optuživao Nijemce da su kukavice i da nisu dostojni svog vođe. Svakog čovjeka treba poštovati. Onda kada netko tko misli da je poglavar nazove i jednu osobu diletantom, stokom sitnog zuba ili gusanom njegova vlast gubi legitimitet.

Hrvatsko gospodarstvo izjeda mafija, svake godine izgubljeno je sto tisuća radnih mjesta. Hrvatsku kulturu nagriza kič. Hrvatska je dalje od Europe nego je ikada bila. Opstojnost Hrvatske je ugrožena. Stoga su promjene nužne i urgentne. Nužno je da promjene budu demokratske i da odražavaju pluralizam interesa. To znači savez oporbenih političkih stranaka koje ističu socijalne i liberalne, tradicionalne i regionalne vrijednosti, te sindikata koji se zalažu za interese radnika, obrtnika, seljaka i umirovljenika i udruge građana koji brinu o zaštiti prava žena, brinu o braniteljima, o prognanicima, brinu za okoliš, za nacionalne manjine i za ljudska prava. To je pokret za Hrvatsku! Građanke i građani Hrvatske neće nam oprostiti ako promjene ne ostvarimo što prije.

preuzmi
pdf