#440 na kioscima

4.11.2004.

 

Priopćenje za Pola ure kulture

Redakcija Zareza, ogorčena prilogom u emisiji Pola ure kulture od 21. listopada, poslala je sljedeći ispravak glavnoj urednici emisije Branki Kamenski te urednici programa Tatjani Šimić Vlajki. Ispravak nije objavljen u sljedećoj emisiji od 28. listopada, čime su urednici prekršili više odredbi Zakona o medijima te svjesno dezinformirali javnost


U emisiji Pola ure kulture 21. listopada 2004. emitiran je prilog o dvotjedniku za kulturna i društvena zbivanja Zarez, koji je na neprofesionalan i intrigantski način pokušao podmetnuti sliku o urednicima Zareza kao moralno i profesionalno dvojbenim osobama koje na “šokantan” način troše državni novac. Komentari izrečeni u emisiji ne proizlaze iz onoga što je glavni urednik Zareza rekao u navedenom prilogu niti su rezultat iole temeljitijeg istraživanja o poslovanju Zareza.

Znakovito je da su novinari emisije Pola ure kulture snimajući prilog o Zarezu prešutjeli činjenicu da se u ovom trenutku u drugim novinama za kulturu uistinu istražuje mogućnost pronevjere više milijuna kuna, te da je budžet trećih novina za kulturu dva do tri puta veći od budžeta Zareza. Prešutjeli su i slučajeve kada časopisi dobiju donaciju, a ne objave ni jedan broj godišnje. Apeliramo stoga da se teme koje su općeg karaktera, kao i problemi koji se odnose na veći broj subjekata, ne obrađuju senzacionalistički i na način da se izdvoji jedan od subjekata te pribije o “stup srama”.

Uz to što ne daje cjelovitu sliku stanja na časopisnoj sceni, u prilogu se svojevoljno interpretiraju riječi glavnog urednika Zareza. Naime, na osnovne troškove Zareza (tisak, najam prostora i režije) odlazi 65% donacija, pa za isplatu honorara urednicima, tehničkom osoblju i suradnicima preostaje samo 35%. Stoga je istinito da Zarez nema dovoljno financijskih sredstava da redovito i adekvatno honorira i suradnike i urednike. No, potpuno su netočne i zlurade insinuacije da Zarez uopće ne plaća honorare suradnicima te da se ne zna kuda odlazi državni novac. Primjerice, u prošloj su godini isplaćena dugovanja za osamdesetak vanjskih suradnika.

Neistinita je i tvrdnja iz priloga da državne institucije koje sufinanciraju Zarez ne znaju kako se taj novac troši. Zarez, naime, uredno ispunjava sve programske obaveze o čemu jednom godišnje podnosi detaljan financijski izvještaj nadležnim institucijama.

U emisiji je spomenuto i da je Zarez našao “bogatog sponzora” za natječaj za priču i esej. Riječ je o donaciji Zagrebačke banke od svega 20.000 kuna, odobrenoj putem njihova redovnoga godišnjeg natječaja. Pet tekstova koje ćemo objaviti, uz one nagrađene, ući će u redovnu proceduru Zarezova honoriranja, dakle oni će biti honorirani, što je suprotno od onoga što je u emisiji tvrdila urednica Branka Kamenski.

I na kraju: autorica priloga je, tražeći izjavu od glavnog urednika, najavila da će biti riječ o stanju u svim hrvatskim novinama za kulturu, što se pokazalo neistinom. Shodno tome očekujemo da će barem u sljedećim emisijama Pola ure kulture biti riječi o trošenju državnog novca i u drugim – dosad od uredništva emisije namjerno zaobiđenim – novinama i časopisima za kulturu.

preuzmi
pdf